Iceberg making submarin

Submarinul care creează teritorii înghețate

O soluție radicală în lupta împotriva schimbărilor climatice

Timpurile disperate cer măsuri disperate, iar cu temperaturi prea crescute în Oceanul Arctic, lucrurile vor deveni destul de nefericite pentru viața planetară.

Dacă plantarea mai multor copaci poate reîmpăduri vaste teritorii și să reducă dioxidul de carbon din atmosferă, atunci oare am putea să „repopulăm” Oceanul Artic cu ghețari? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o o echipă de designeri din Indonezia.

Iceberg making submarin

Echipa de designeri condusă de arhitectul Faris Rajak Kotahatuhaha, în vârstă de 29 de ani, au dezvăluit conceptul lor la o competiție internațională de design, care fost dedicată în acest an ideeilor care ar putea salva mediul înconjurător.

Conceptul lor presupune crearea unui submarin care produce gheață, mai bine spus care ar crea un fel de iceberguri. Scopul acestui submarin este să înlocuiască gheața care se topește cu mini-ghețari. Submarinul ar urma să aibă o lățime de 24 de metri și o grosime de aproximativ 4 metri.

Cum funcționează?

În primul rând va fi necesar ca submarinul să se scufunde sub nivelul mării, unde își umple recipientul în forma de hexagon aflat în centrul său se va umple cu apa din ocean. Submarinul se va ridica apoi la suprafață. După aceea apa va fi desalinizată pentru a mări punctul de înghețare cu mai mult de -16 grade Celsius, iar sarea concentrată ar fi aruncată înapoi în mare. Urmează ca recipientul să fie acoperit de o trapă, pentru a-l proteja de soare. În acest punct apa aflată în recipient va începe să înghețe și va fi eliberată după o lună.

iceberg submarin

Leader-ul spune că forma hexagonală din centrul submarinul a fost aleasă special deoarece ar favoriza unirea ghețarilor eliberați, care mai apoi ar crea zone înghețate mai vaste.

Inițiatorii proiectului încă mai au nevoie de timp pentru a face cercetări și pentru a pune la punct anumite aspecte cum ar fi prin ce metodă va fi alimentat submarinul, însă acest dispozitiv care creează mini-ghețari ar putea să nu fie departe.

De ce e nevoie de mini-ghețari pentru a încetini creșterea nivelului mării?

Potrivit unor studii recente, nivelul mării crește, la nivel global, într-un ritm mai alarmant decât se credea inițial. În cursul secolului 21, cercetătorii estimează că apele mărilor și oceanelor vor crește între 0,6 și 2,1 metri, ca o consecință a intensificării efectelor schimbării climatice.  Problema este una foarte serioasă, deoarece multe teritorii, mai ales cele care se află sub nivelul mării pot fi inundate.

De exemplu, Antartica pierde gheață mai repede ca niciodată.  Atât gheața Groenlandei, cât și unul dintre cei mai mari ghețari din Antarctica se apropie de pragul de topire ireversibilă. Acești mini-ghețari ar putea menține nivelul de gheață la limite normale.

Prezentare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*