The Irishman

The Irishman de Martin Scorsese

Un nou film creat de celebrul Martin Scorsese

The Irishman (original I Heard You Paint Houses) este un film american din 2019, genul dramă epică, regizat și produs de Martin Scorsese și scris de Steven Zaillian, bazat pe cartea din 2004 I Heard You Paint Houses scrisă de Charles Brandt.

Cu un buget de producție de 160 de milioane de dolari, 117 spații de filmare diferite, 309 scene și o distributie excepțională, acest lungmetraj, ce are o durată de 3 ore și 29 de minute, reprezintă una dintre cele mai ambițioase producții din cariera celebrului regizor newyorkez.

The Irishman

Povestea filmului The Irishman

The Irishman de Martin Scorsese, o saga epică despre crima organizată din America de după cel de-al Doilea Război Mondial, este prezentată, prin ochii veteranului de război Frank Sheeran, escroc și asasin plătit care a lucrat pentru unele dintre cele mai cunoscute personaje ale secolului XX. O poveste care se întinde pe parcursul a câteva decenii.

Filmul urmărește unul dintre cele mai mari mistere nerezolvate din istoria americană; dispariția legendarului șef de sindicat Jimmy Hoffa și prezintă o călătorie extraordinară prin coridoarele ascunse ale crimei organizate: modul de funcționare, rivalitățile și legăturile cu politica.

Frank Sheeran „Irlandezul” s-a născut în 1920 într-o familie săracă, de descendenţi ai unor imigranţi irlandezi. În al Doilea Război Mondial, a luptat în campania din Italia. După spusele sale, experienţa războiului l-a transformat într-o persoană capabilă să ucidă fără ezitare.

Apoi l-a cunoscut din întâmplare pe Russell Bufalino, naşul unei familii mafiote. Ulterior, Sheeran a ajuns omul lui de încredere. Fiind irlandez şi nu italian, Frank nu putea spera să intre în familie, dar avea şansa de a deveni un aşa-numit „asociat”.

The Irishman

Acelaşi Russell Bufalino l-a prezentat şi lui Jimmy Hoffa. Sheeran, un tip solid, de 1,93 m şi 120 kg – era perfect pentru genul de joburi de care avea Hoffa nevoie. Pe 30 iulie 1975, la ora 14:30, Hoffa urma să se întâlnească la un restaurant dintr-o suburbie a oraşului Detroit cu doi şefi mafioţi. Ultima oară când a fost văzut în viaţă, se afla în parcarea restaurantului, pe bancheta din spate a unei maşini, împreună cu alţi trei necunoscuţi. Moartea sa este un caz încă deschis la FBI, deoarece nu se știe nici până acum cine a comandat uciderea fostului lider sindical. În ceea ce privește omul care a apăsat pe trăgaci, unul dintre suspecții FBI este Frank Sheeran. Totuși, acesta nu este singurul suspect din caz.

Dincolo de personajele Sheeran si Hoffa, Martin Scorsese spune ca a dorit sa reaminteasca spectatorilor atmosfera anilor 1960, o epoca violenta in care „se tragea in absolut toata lumea„, incepand cu impuscaturile carora le-a cazut victima presedintele John F. Kennedy.

Cât de adevărată este această poveste?

Sunt multe voci care spun că „Irlandezul” a fost implicat în asasinat, într-o formă sau alta. Problema e că acesta şi-a schimbat declaraţiile de mai multe ori. Deşi Frank Sheeran era un om controversat, nimeni nu a putut dovedi în timpul vieţii sale că este vinovat de crimele pe care le-a confesat, mai târziu, în cartea sa. Niciun informator nu l-a identificat vreodată ca un participant la vreo crimă, iar singura sa condamnare a fost pentru înşelăciune. Nu avea cum să comită 20-30 de asasinate fără să ajungă la închisoare sau să fie ucis la rândul lui.

Ceea ce se ştie cu siguranţă a fost doar că Sheeran nu a fost niciodată eliminat de pe lista suspecţilor.

Actorii din The Irishman

Îi are în rolurile principale pe Robert De Niro, Al Pacino și Joe Pesci, alături de Ray Romano, Bobby Cannavale, Anna Paquin, Stephen Graham, Stephanie Kurtzuba, Jesse Plemons și Harvey Keitel în roluri secundare.

  • Robert De Niro în rolul FrankThe IrishmanSheeran

Robert De Niro

  • Al Pacino în rolul James RiddleJimmy Hoffa

Al Pacino

  • Joe Pesci în rolul Russell Bufalino

Joe Pesci

  • Ray Romano în rolul Bill Bufalino

Ray Romano

  • Bobby Cannavale în rolul FelixSkinny RazorDiTullio

Bobby Cannavale

  • Anna Paquin în rolul Peggy Sheeran

Anna Paquin 

  • Stephen Graham în rolul AnthonyTony ProProvenzano

Stephen Graham

  • Stephanie Kurtzuba în rolul Irene Sheeran

Stephanie Kurtzuba

  • Jesse Plemons în rolul Chuckie O’Brien

Jesse Plemons

  • Harvey Keitel în rolul Angelo Bruno

Harvey Keitel

Data lansării

The Irishman a avut premiera mondială la cea de a 57-a ediție a Festivalul de Film de la New York, pe 27 septembrie 2019, și o lansare limitată în cinematografe pe 1 noiembrie 2019, urmată de lansarea oficială pe Netflix începând cu 27 noiembrie 2019. Filmul a fost lăudat pentru performanța regizorală a lui Scorsese și pentru cea actoricească a lui De Niro, Pacino și Pesci.

Prin urmare de pe 27 noiembrie 2019 filmul poate fi vizionat pe serviciul de streaming Netflix.

Pelicula a fost deja prezentă la mai multe festivaluri de film, iar criticii au fost foarte entuziasmați în primele review-uri. Câteva fragmente din acele review-uri sunt prezente în trailerul final de câteva minute disponibil mai jos.

Trailer


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*