Tesla

Tesla aduce concepetul de ștergătoare laser

Tesla schimbă ștergătoarele clasice cu unele din viitor

Tesla, compania condusă de Elon Musk, care este cunoscut pentru ideile sale ieșite din comun, ar putea veni cu o metode inedită prin care parbrizul să fie curățat. Tesla vrea să elimine ștergătoarele clasice de pe mașini. În loc vrea să pună, conform unui brevet, lasere care curăță automat parbrizul. Și acesta nu-i tot planul companiei conduse de Elon Musk.

Prezentarea conceptului celor de la Tesla

Pe cât de tehnologizate sunt mașinile Tesla, chiar și acestea folosesc ștergătoare clasice pentru parbriz. Pentru Elon Musk, banalele ștergătoare montate e parbrizul mașinilor sunt prea plictisitoare și, deși fac o treabă mulțimitoare, nu sunt nici pe departe la nivelul unor lasere. Un dezavantaj e că nu acoperă suprafața 100%.  Apoi, se pot defecta destul de ușor în timp. Astfel, compania ar vrea să folosească un sistem laser care să curețe automat parbrizul.

Tesla interior

Potrivit unui brevet pentru care a aplicat în mai, Tesla ar putea urma să renunțe complet la ștergătoare și să le înlocuiască cu lasere. Astfel, geamurile automobilelor ar urma să fie curățate cu ajutorul unor pulsații laser care, în esență, ar arde murdăria acumulată pe aceste suprafețe. De asemenea, brevetul menționează că ar fi utilă și pentru sistemul de camere de pe mașinile Tesla care stau la baza la sistemul Autopilot.

Cum funcționează ștergătoarele laser de la Tesla?

Nu este încă clar cum ar funcționa un astfel de sistem de la Tesla în cazul ploii, dar probabil că acesta nu este scopul invenției. Destul de des problema cea mai des întâlnită este cu resturile care se află pe parbriz când nu plouă.

Tesla laser

În ceea ce privește funcționarea se pare că sistemul va lua în considerare nivelul de expunere al laserului, pentru ca pulsațiile sale să nu treacă prin sticlă și să rănească pasagerii din interiorul mașinii. Astfel, sistemul ar limita penetrarea fasciculului laser la o adâncime mai mică decât grosimea sticlei parbrizului.

Unde ar mai putea fi folosită această tehnologia?

Tehnologia ar putea fi aplicată și în alte zone, nu doar în industria auto. De exemplu, laserele ar putea fi folosite și pentru curățarea panourilor solare care alcătuiesc acoperișurile solare pe care o altă companie a lui Elon Musk le produce, Solar City. În cazul acestora, dacă nivelul de murdărie este prea mare, nu mai pot oferi energie în cantitatea și de calitatea promisă.

Când vine vorba de aplicația pentru panouri solare, invenția propusă de compania lui Elon Musk se poate dovedi și mai utilă. Panourile sunt, de regulă, așezate fie pe casă, fie într-un sistem destul de mare ceea ce face ca procesul de curățare să fie unul dificil. Totodată, curățarea cu apă nu este la fel de eficientă.

Tesla laser

Concluzii

O astfel de idee futuristică nu putea veni decât de la compania lui Elon Musk. Dar actul de depunere a unui brevet nu indică faptul că Tesla este serioasă cu privire la această idee.

Totodată, este posibil ca această idee să fie una dintre acele invenții care nu o să ajungă niciodată într-un produs final. Totuși, dacă este să luăam în considerare toate ideile nebunești pe care Elon Musk le-a pus în aplicare în trecut, nimic nu mai pare imposibil.

Deasemenea se zvonește că acest sistem ar putea fi montat pe ultima lor mașină și anume Tesla Cybertruck.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*