IBM

IBM creează o baterie produsă fără metale grele

IBM lansează o nouă generație de baterii

Unul dintre motivele pentru care automobilele electrice au intrat aşa greu în mainstream este autonomia lor, dar şi capacitatatea bateriilor folosite. Ca să nu mai vorbim de faptul că laptopurile şi telefoanele sunt cantonate la aceleaşi autonomii de ani buni. E nevoie de ceva nou, de o revoluţie a surselor de alimentare.

În primul rând trebuie spus că atunci când te bucuri de o mașină electrică Tesla sau de noul , sau de noul tău telefon, tabletă, bateriile de la interior au fost realizate cu sudoarea unor mineri prost plătiţi şi exploataţi. Ei lucrează pentru a scoate la lumină metale grele, precum nichel sau cobalt. Acestea sunt exploatate în ţări din lumea a treia, unde normele de protecţie a muncii sunt ca și inexistente. Până şi copiii muncesc în acele mine de cele mai multe ori.

Pentru a scăpa de această povară a conştiinţei, se caută alternative la metalele grele, iar IBM a găsit soluția.

Detalii despre noua descoperire a celor de la IBM

IBM Research a descoperit o serie de materiale care pot fi chiar extrase din apa marină.

IBM a făcut descoperirea folosind tehnologie AI, iar AI-ul a fost pus să caute ce fel de materiale sunt ideale pentru o baterie de acest tip. A fost folosită microscopia atomică şi interacţiunea între materiale la nivel atomic.

IBM
IBM Almaden Battery Lab – Battery tester and cycler

Noile elemente folosite pentru baterii, cele promovate de IBM sunt magneziu, potasiu, bor, stronţiu şi fluor, dar tehnicile de extracţie sunt foarte complexe deocamdată.

 Noul tip de baterie ar depăşi capacitatea şi durata de viaţă a celor Litiu-Ion. Se încarcă cu până la 80% mai rapid, unele în doar 5 minute şi au o densitate mai mare a energiei: peste 10.000 W/L. Inflamabilitatea este mult mai scăzută la nivel de electroliţi. Calitatea și performanța bateriei urmează să fie îmbunătățite cu timpul, prin folosirea de AI pentru a descoperi materiale și mai eficiente.

Conform spuselor celor de la IBM, propria invenție vine cu un cost de producție mai mic față de o baterie litiu-ion standard.

IBM

IBM Research are acest proiect pe fondul unui proces în care Google, Apple, Tesla şi Microsoft sunt acuzate de organizaţii internaţionale că ştiau de unde vin materialele pentru baterii şi nu au ridicat un deget.

În ceea ce privește comercializarea unei astfel de baterii IBM lucrează în acest sens cu divizia de cercetare din America de Nord a Mercedes Benz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*