Câinele robotizat.

AIBO – Câinele robot de la Sony

AIBO o nouă rasă de câine

AIBO este un cățel-robot produs de cei de la Sony, care a fost relansat într-o nouă versiune, după mulți ani, în 2018. Menirea sa este să îl distreze și să îl relaxeze pe utilizator. Cățelul AIBO a fost îmbunătăţit pe durata a nu mai puțin de 10 ani.

Cu ce vine echipat AIBO ?

La interiorul carcasei, fiecare cățel robot AIBO ascunde un mini-computer prevăzut cu procesor quad-core, conectivitate LTE şi WiFi, conectat la o multitudine de senzori pentru proximitate, camere video, patru microfoane distincte, difuzor, motoraşe pentru mişcare şi giroscoape. Deasemenea vine echipat cu hardware de smartphone, la baza sa fiind un chipset Snapdragon 820.

Acumulatorul încorporat de care dispune AIBO permite aproximativ două ore de activitate, iar apoi necesită trei ore de încărcare.

Corpul cățelului conține 22 de axe pentru mobilitate, care sunt controlate de un sistem computerizat. Ochii lui AIBO sunt formați defapt din ecrane de tip OLED.

AIBO - Câinele robot de la Sony

Programarea, „creșterea”, dezvoltarea lui AIBO

AIBO dispune acum de un nou program „Aibo Developer”, prin care cei de la Sony îi invită pe dezvoltatori să creeze servicii și aplicații care pot fi folosite pe AIBO.

Pentru a crea sarcini mai ușoare, pe care AIBO să le învețe se poate utiliza programul „Aibo Visual” care se bazează pe un program simplu de codare numit Scratch. De exemplu în filmulețul de mai jos puteți observa cum AIBO a fost programat cu acest tip de program să poată ridica șervețelele dintr-un pachet așezat pe jos.

Sony menționează faptul că prin aceste programe nu se vor putea modifica anumite caracteristici ale lui AIBO cum ar fi emoțiile, caracterul și starea pe care acesta le învață în timp.

Totodată Sony transmite utilizatorilor faptul că nu trebuie să se simtă rău datorită faptului că doresc să îl programeze pe AIBO, deoarece acesta are libertatea de a alege ce să execute sau să nu execute comenzile transmise în funcție de starea pe care o are la momentul respectiv.

Pe lângă interacţiune directă, comenzi vocale și aplicațiile menționate mai sus, roboţelul AIBO mai poate fi controlat şi prin intermediul aplicaţiei My Aibo, disponibilă pentru Android, iOS şi în versiune web.

Pentru ca utilizatorul să ajungă să se bucure la maxim de capacitățile de funcționare și învățare ale lui AIBO, trebuie să interacționeze cu acesta și să îl educe timp de 3 ani de zile. AIBO include 3 ani de stocare în Cloud gratuită, însă ca acest lucru sa fie disponibil este necesară o conexiune la serviciul wireless. După cei 3 ani de zile se vor percepe taxe suplimentare pentru acest serviciu.

Ce poate face ?

Cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) și al senzorilor, AIBO va putea detecta utilizatorii şi va putea identifica starea lor de spirit folosind camerele şi senzorii integraţi pentru recunoaştere facială.

Deasemenea căţeluşul robotizat Sony AIBO este capabil acum să formeze legături emoţionale cu membrii familiei, să exprime afecţiune şi să se comporte ca un adevărat companion. Comportamentul acestuia se va schimba în funcţie de modul în care percepe starea utilizatorului.

 

AIBO - Câinele robot de la Sony

Conectat permanent la o reţea de procesare neurală, fiecare căţeluş Sony AIBO este capabil să răspundă la comenzi vocale şi să înveţe ce anume îl face fericit pe stăpânul său. La fel ca și un cățel din viața reală pe care încearcă să îl imite, AIBO va memora organizarea locuinţei, învăţând cum să evite obstacole şi să aleagă ruta cea mai directă între locaţiile de interes.

AIBO poate executa comenzi, recunoaşte anumite locaţii precum camerele din casă şi se poate feri singur de obstacole. De asemenea, include senzori tactili pentru a şti când este „mângâiat”.

Versiuni AIBO

Pentru a crea diversitate și pentru a nu fi limitați de o unică înfățișare cei de la Sony au lansat și o nouă ediție de câini roboți AIBO, la care diferă culoarea, care de această dată conține și nuanțe de maro. Această ediție a fost denumită “Choco Edition” (Ediția de Ciocolată).

AIBO - Câinele robot de la Sony

O scurtă prezentare a lui AIBO

Cât costă AIBO ?

Cei care îşi doresc un gadget de acest tip vor trebui să plătească 2.900 de dolari, o sumă destul de piperată pentru un prieten tehnologizat.

Pentru această sumă, Sony include în pachet pe lângă AIBO şi un set de jucării, cât şi accesul pentru trei ani la aplicaţia Cloud Aibo, de care am menționat în cele de mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*